U Zagrebu održan prosvjed protiv policijskog nasilja i rasizma

Inicijativa protiv policijskog nasilja i rasizma održala je u utorak protest, kojim su izrazili solidarnost s pokretom “Black lives matter” i antirasističkim protestima, koji se održavaju širom SAD zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca Georga Floyda.

“Odbijamo učestvovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost idruštva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja, te nametanja nadmoći”, poručili su iz Inicijative.

Oko 400 demonstranata iskazalo je svoju solidarnost s pokretom “Black lives matter” i antirasističkim protestima u SAD-u, koje mnogi već nazivaju najvećim pokretom za ljudska i građanska prava u istoriji, javlja Hina.

Protesti širom svijeta održavaju se nakon što je 25. maja u američkom gradu Minneapolisu ubijen nenaoružani Afroamerikanac George Floyd.

Floyd je umro nakon što ga je, dok je bio u lisicama na tlu, koljenom ugušio policijski službenik Derek Chauvin, koji je klečao na Floydovu vratu.

Protestovali su u znak podrške kleknuli, i u tišini odali počast svima čiji su životi “ugušeni i ugašeni rasizmom”. Na transparentima su imali natpise, poput “zaustavimo nepravdu prema manjinama u Hrvatskoj”, “samo ljubav”, “svi smo jednaki”, te su više puta uzvikivali ime Georgea Floyda, a u jednom trenutku demonstrantii su zapjevali pjesmu Olivera Dragojevića “Vjeruj u ljubav”.

Inicijativa je protestom htjela, takođe,naglasiti činjenicu kako su “rasisitičke politike prisutne u Americi, pa tako i u Evropi”.

“Svjedoci smo kriminalizacije smeđih i crnih života na našim granicama, nezapamćenog nasilja koje provodi hrvatska policija na granicama i duboko u teritoriji Hrvatske. Sistematski rasizam obilježje je i našeg društva i najviše se očituje u odnosima prema migrantima”, ustvrdili su iz Inicijative.

Podršku protestu došli su izraziti predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš te članovi platforme Možemo Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Rada Borić.

(Fena)