Podignuta optužnica protiv Muharema Dunića zbog učešća na ratištima u Siriji

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muharema   Dunića, rođenog 1974. godine u Jajcu, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, tokom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom, napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL“-a, koji je odlukom Savjeta bezbjednoisti UN-a proglašen terorističkom organizacijom, saopšteno jeiz Tužilaštva BiH.

Istragom je utvrđeno da je optuženi učestvovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s ciljem formiranja kalifata tzv. ”Islamske države” na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

Nakon poraza stuktura tzv. “ISIL”-a, optuženi je početkom 2019. godine zarobljen od strane pripadnika kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)