Prije podne sunčano, poslije podne pljuskovi i grmljavina

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Sokolac 8, Ivan Sedlo 10, Bugojno 11, Drvar, Sanski Most i Sarajevo 12, Jajce, Livno 13, Banja Luka, Doboj, Grude, Prijedor i Srebrenica 14, Bihać i Zenica 15, Mostar, Široki Brijeg, Tuzla i Zvornik 16, Stolac i Trebinje 17, Neum 18, Bijeljina i Gradačac 19 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. Od sredine dana prema večernjim satima širom zemlje će biti lokalnih pljuskova i grmljavine.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 21 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika.

Moguće su meteoropatske reakcije, pretežno u vidu promjene raspoloženja, nervoze, dekoncentracije.

Povremeni pljuskovi, takođe, će kvariti ugođaj.

Opšta slika postepeno će se popraviti sa noćnim satima.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.

U toku su radovi na sanaciji mosta u naselju Reljevo (Jošanica-Stup). Saobraćaj je na ovoj dionici obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na mostu na petlji Blatuša kod Zenice, za saobraćaj je zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša prema Sarajevu. Saobraćaj je preusmjeren na privremene kružne tokove.

Radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje izvode se u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), gdje se saobraća naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)