Podignuta optužnica za falsifikovanje novca sa elementima cyber kriminala

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jove Simića, rođenog 1998. godine u Tesliću, državljanina BiH, koji se tereti da je u Tesliću, u stanu koji koristi, koristeći se svojim ličnim računarom i kreiranim korisničkim nalozima, naručio radi kupovine, više falsifikovanih novčanica valute euro, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Naručene falsifikovane novčanice platio je putem virtuelene valute Bitcoin, sa svog računa, koji je kreirao za tu namjenu.

Prema navodima optužnice, Simić je falsifikovane novčanice zaprimio putem pošte na svoju adresu, te ih držao u stanu sa namjerom puštanja u promet, gdje su pronađene prilikom pretresa policijskih pripadnika MUP-a RS, Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, koji su oduzeli novčanice i spriječili njihov plasman.

Od optuženog su tom prilikom oduzeti računar i oprema koja je korištena za izvršenje kaznenog djela.

U radu na ovom predmetu, Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS, kao i značajnu međunarodnu saradnju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)