Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Bugojno 8, Drvar, Ivan Sedlo, Sokolac 9, Livno 10, Zenica 11, Jajce, Sanski Most, Sarajevo 12, Prijedor, Srebrenica 13, Banja Luka, Tuzla, Zvornik 14, Bihać, Doboj, Grude, Trebinje 15, Mostar, Široki Brijeg 16, Bijeljina, Stolac 17, Gradačac, Neum 18 stepeni.

Danas će na istoku i sjeveroistoku Bosne, veći dio dana, preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano uz malo do umjereno, oblačnost. Poslije podne u planinskim područjima su mogući lokalni pljuskovi.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 23 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne. Stabilnije i sunčanije nego proteklih dana, ugodnije tokom prijepodneva.

Potom će, usljed mjestimično sparnog vremena, opšta slika biti nešto lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba.

Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima.

Takođe, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja, obzirom da će i vrijednosti UV indeksa porasti.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama uz riječne tokove i jezera. Savjetujemo oprezniju vožnju, a skrećemo pažnju i na povećanu opasnost od odrona.

U toku su radovi na ulazu u Doboj (iz smjera Dervente), zbog čega se tokom dana saobraća usporeno, uz često formiranje dužih kolona vozila u oba smjera.

Za danas je najavljen početak radova na magistralnom putu Livno-Kamensko, zbog čega će se saobraćati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

U toku su radovi na sanaciji mosta na petlji Blatuša kod Zenice, zbog čega je za saobraćaj zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša (Zenica) prema Sarajevu.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično,jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na magistralnom putu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini, gdje se vozila propuštaju naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00m30 satim vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00m30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustavem vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog radova na sanaciji mosta u mjestu Reljevom na magistralnom putu Jošanica-Stupm saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)