Ubrzana procedura izdavanja privremenih rješenja za ugostitelje u HNK-u

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline Hercegovačko-neretvanske kantona, Vlada HNK-a 28. aprila usvojila je Odluku o privremenim rješenjima izdatim na osnovu Zakona o ugostiteljskim djelatnostima.

Tom odlukom, otklonjen je pravni vakuum u kome su se našli brojni hercegovačko-neretvanski ugostitelji, koji su posjedovali privremena rješenja o utvrđenim minimalnim uslovima i uslovima za kategoriju ugostiteljskih objekata za smještaj, ali su im ista po sili zakona stavljena van snage zaključno s 31. devembrom 2019. godine.

“Riječ je o objektima kojima su izdata privremena rješenja iako nisu uspjeli ishoditi upotrebnu dozvolu za njih, ali su sukladno članu 45. stav 4. Zakona dostavili dokaz mjerodavne službe da je u toku postupak njenog izdavanja. Donesenom odlukom pružena im je mogućnost da, pod istim uslovima, podnesu zahtjev Ministarstvu za izdavanje novih privremenih rješenja i tako nastave s radom najduže do 30. juna 2021. godine”, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Nakon što je donesena odluka o prestanku nepogode uzrokovane koronavirusom na području HNK-a, u Ministarstvo su počeli pristizati zahtjevi ugostitelja, ali je stiglo i više pitnja oko same procedure izdavanja ovih rješenja.

“U cilju otklanjanja nejasnoća, napominjemo kako postupak započinje podnošenjem zahtjeva Ministarstvu, a nakon dobijanja privremenog rješenja o utvrđenim minimalnim uslovima i uslovima za kategoriju ugostiteljskih objekata za smještaj, ugostitelji su dužni ishoditi odobrenje za rad kod mjerodavne službe jedinice lokalne uprave, na čijem području obavljaju djelatnost”, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Resorni ministar Ajdin Teletović naložio je mjerodavnim službama Ministarstva da sve raspoložive kapacitete stave u funkciju ubrzanog izdavanja navedenih rješenja, kako bi se stvorile pretpostavke za oporavak turističko-ugostiteljskog sektora, koji je glavni kreator radnih mjesta u HNK-u.

Iz Vlade napominju da je tekst Odluke o privremenim rješenjima izdatim na owsnovu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti dostupan na web stranici Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNK-a.

(Fena)