Na sceni NPS predstave “Leptir”, “Balkanski špijun u Sarajevu” i koncert

Predstava “Leptir“ u režiji Emira Z. Kapetanovića, a prema tekstu Aleksandra Radunovića, biće izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 17. juna.

Ovaj dramski tekst ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja).

“Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju. Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo”, navode iz NPS.

Tekst govori o otuđenosti unutar porodice, usljed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije, koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije.

U predstavi igraju Sanela Pepeljak, Aleksandar Seksan i Ermin Sijamija.

U  subotu, 20. juna, u povodu obilježavanja Svjetskog dana muzike, na sceni NPS biće održan koncert Opere i Baleta NPS, “Glas i ples” u okviru koje će publika uživati u kompozicijama za glas i klavir domaćih kompozitora, u izvođenju članova Opere NPS.

Na programu će se naći kompozicije Asima Horozića, Ranka Rihtmana, Darija Vučića, Tonija Toplana, Đele Jusića, Petra Konjovića, Marka Tajčevića i Milana Prebrande.

Balet NPS izvešće najljepše numere iz poznatih bosanskohercegovačkih opera i baleta, “Hasanaginice”, “Omera i Merime” i “Katarine bosanske kraljice”.

Ovom prilikom, publika će moći pogledati praizvedbu numere “Buđenje” u koreografiji Belme Čečo Bakrač koju je postavila na muziku mladog i talentovanog kompozitora i člana Opere NPS Tonija Toplana.

U petak, 26. juna, na sceni NPS bit će izvedena komedije Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića. Ova predstava jedna je od ozbiljnih komedija, koje osim smijeha donose i dosta tema za razmišljanje.

U predstavi igraju Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Merima Lepić-Redžepović, Milan Pavlović i Aldin Omerović.

Uz poštivanje mjera propisanih od Federalnog štaba civilne zaštite, broj posjetilaca koji će moći prisustvovati programima NPS biće ograničen.

Iz NPS publiku podsjećaju na obavezno nošenje zaštitnih maski za lice.

(Fena)