Turisti nakon pandemije pohrlili u Veneciju

Turisti su se u subotu, nakon četiri mjeseca pandemije, u većem broju vratili u Veneciju u prigodi ponovnog otvaranja Duždeve palate, javlja France Presse.

Stotinjak posjetilaca, domaćih i stranih, stajalo je u redu na 300 kvadratnih metara velikom Trgu svetoga Marka, ispred šaltera Duždeve palače.

Hiljadu ulaznica rezervisano je putem interneta za taj dan, kada se palata ponovo otvara za posjete, izvijestila je mjesna novinska agencija.

Opisujući taj nagli priljev, agencija Ansa piše o “navali” na Duždevu palatu.

“Bilo je onih koji od 8 sati čekaju u redu i moram priznati da smo ih željno iščekivali”, rekla je za AFP Maria Cristina Gribaudi, predsjednica Fondacije za gradske muzeje u Veneciji.

“Jako smo uzbuđeni, kao prvog dana škole”, dodala je.

U palazi je obavezno nošenje maske i posvuda su postavljena upozorenja o “držanju razmaka”. Sve dvorane su pod nadzoromz, kako bi se spriječilo okupljanje ljudi.

Nakon više mjeseci bez – ili gotovo bez – turista, ova je subota donijela naglu promjenu i u gradu je bila uobičajena gužva, kao i svakog vikenda u proljeće, prenosi Hina.

Veći broj posjetilaca mogao se vidjeti u uličicama oko Duždeve palate i mosta Rialto, a čuvene gondole i vaporetti s turistima opet su plovili kanalima.

(Fena)