Umjereno do pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Bugojno 12, Ivan Sedlo i Livno 13, Jajce i Sanski Most 14, Drvar i Srebrenica 15, Bihać, Grude, Prijedor i Široki Brijeg 16, Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Sokolac, Trebinje i Tuzla 17, Gradačac, Stolac, Zenica i Zvornik 18, Bijeljina i Neum 19 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, kiša je moguća u Hercegovini, jugozapadnoj Bosni i krajnjem sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima. Poslije podne i dio večeri kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u većini područja.

Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 18 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne većim dijelom dana.

Tegobe kod hroničnih bolesnika će se pojačati, a od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, dekoncentracija.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Opšta slika blago će se poboljšati sa noćnim satima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom kolovozu

Na dionicama u južnim krajevima ovog jutra saobraća se po mokrom kolovozu, pa vozače pozivamo na opreznu vožnju.

U toku su radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, u naselju Reljevo, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk), od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta u mjestu Reljevo (Jošanica-Stup) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

U toku su radovi na sanaciji mosta na petlji Blatuša kod Zenice, zbog čega je za saobraćaj zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša prema Sarajevu. Saobraćaj je preusmjeren na privremene kružne tokove.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih radova, svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)