„Mostarska liska“ ove godine u septembru

Javna  ustanova Narodno pozorište u Mostaru obavještava javnost da će 17. međunarodni festival komedije „Mostarska liska 2020“ biti održan od 25. – 30. septembra ove godine.

Festival „Mostarska liska 2020“, koji se tradicionalno održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar u aprilu, odgođen je zbog tada proglašene pandemije virusa COVID-19.

S obzirom da je Vlada Federacije BiH ukinula stanje prirodne nesreće, rukovodstvo Narodnog pozorišta Mostar procijenilo je da su omogućeni uslovi za nastavak priprema, organizacije i realizacije Festivala uz sve mjere zaštite i prevencije.

„S namjerom da podržimo domaću produkciju te istovremeno smanjimo rizike koji sa sobom nosi dolazak umjetnika iz drugih država, odlučili smo se izvršiti reselekciju predstava, te će ovogodišnji program festivala biti okrenut bosanskohercegovačkoj produkciji i pozorištima“, kažu iz Narodnog pozorišta.

Festival će biti otvoren u petak, 25. septembra u 20 sati predstavom “Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Naredne večeri,26. septembra na repertoaru je predstava „Istina“Florijana Zelera, u režiji Željka Stjepanovića. Predstavu igra ansambl Gradskog pozorišta jazavac iz Banja Luke.

U nedelju,  27. septembra na repertoaru biće predstavu „Identitluk“, nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvođeneumjetnosti iz Mostara.

Ponedeljak, 28. septembra, rezervisan je za nastup Narodnog pozorišta Tuzla i predstavu „Putovanje“ Vahida Klopića, u režiji Midhata Kušljugića.

Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala (29. septembra)gledaoci će uživati u izvođenju predstave „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića, nastaloj u produkciji Kamernog teatra 55.

Festival će biti  zatvoren 30. septembra, ceremonijom dodjele nagrada, te izvođenjem predstave u čast nagrađenih. Riječ je o predstavi „Čorba od kanarinca autora Miloša Radovića, u režiji Riada Ljutovića, nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih opštineCentar Sarajevo.

Pored takmičarskog, Festival će i ove godine imati značajan dio pratećih sadržaja, koji će biti objavljeni neposredno prije početka Festivala.

Ulazniceza Festival bit će u prodaji od 1. septembra 2020. godine, te će se moći rezervisati uobičajenim kanalima komunikacije, odnosno putem broja telefona 036/550-128, e-maila: marketing@npm.ba ili porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar. Vlasnicima godišnjih karata omogućen je besplatan ulaz na sve predstave Festivala bez prethodne najave.

(NovaSloboda.ba)