Počinje suđenje njemačkom neonacisti Stephenu Ernstu

Njemačkom neonacisti  Stephenu Ernstu optuženom za ubistvo  političara Waltera Luebckea, u slučaju koji je šokirao zemlju i istakao rastuću prijetnju desničarskog ekstremizma, suđenje će početi danas.

Tužioci vjeruju da je glavnog osumnjičenog, 46. godišnjeg Stephena Ernsta, motivisao “rasizam i ksenofobija”, kada  se 1. juna 2019. godine odvezao u kuću Luebckea i pucao mu u glavu.

Ernst će se pojaviti pred višim regionalnim sudom u Frankfurtu zajedno sa suoptuženikom Markusom H., koji je optužen da je pomogao Ernstu da trenira vatrenim oružjem, uključujući oružje za ubistvo.

Ubistvo je opisano kao prvo njemačko političko ubistvo od Drugog svjetskog rata.

Očekuje se da će suđenje izazvati veliko interesovanje, ali će u sudnici biti ograničeno prisustvo mjerama fizičke distance zbog koronavirusa.

Luebckeova supruga i dva odrasla sina prisustvovaće uvodnom ročištu.

Luebcke (65 godina) bio je poslanik CDU-a kancelarke Angele Merkel u regionalnom parlamentu savezne države Hessen.

Podržao je odluku kancelarke Merkel  2015. godine  za otvaranje granica zemlje za izbjeglice tokom evropske migrantske krize i zalagao se za smještaj tražilaca azila u gradu u kome je živio.

Tužioci vjeruju da su Ernst i njegov suučesnik prisustvovali govoru Luebckea u oktobru 2015. godine, kada je političar branio pomaganje izbjeglicama i rekao da je onaj ko se ne slaže s tim vrijednostima “slobodan napustiti zemlju”.

Primjedba je široko dijeljena putem interneta i izazvala je burnu reakciju ljudi s krajnje desnice.

Nakon govora, Ernst je “sve više projicirao svoju mržnju prema strancima” na Luebckea, rekli su tužioci u optužnici, prenosi AFP.

(Fena)