Podignuta optužnica protiv dvojice Kamerunaca za krijumčarenje migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jacksona Ndipa, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj, nalazi se u pritvoru, i Agbora Donatusa Eta, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanin Kameruna, nalazi se u pritvoru, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizovana grupa, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Evropske unije.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizovali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizovati njihov odlazak iz BiH kopnenim i vazdušnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, krajem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili krivičnana djela organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a., u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja ljudi iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)