U Evropi najviše otkaza dijele aviokompanije

U aprilu je, prema podacima Evrostata, u Evropskoj uniji posao izgubilo 387.000 ljudi. Nezaposlenost je sada 6,6 posto.

U zoni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, OECD, nezaposlenost je u aprilu narasla za rekordnih 2,9 posto, na 8,4 posto. Direktna je to posljedica protivpandemijskih mjera. To znači još 18,4 miliona ljudi, na 55 miliona. Najviše nezaposlenih otpada na SAD, gdje je posao izgubilo 15,9 miliona ljudi.

U zemljama OECD-a posao češće gube žene nego muškarci, ali još su gore pogođeni mladi, među kojima je postotak nezaposlenih narastao za 5,5 posto, dok je stopa nezaposlenosti kod osoba starijih od 25 narastao za 2,7 posto, piše Večernji list, prenosi SEEbiz.

Pri tome su zemlje evrozone koje su članice EU manje pogođene, nezaposlenost je u aprilu narasla za tek 0,2 posto, na 7,3 posto. U Evropi najviše se radnih mjesta gubi u vazduhoplovnim kompanijama i automobilskoj industriji. U aprilu je, prema podacima Evrostata, u EU posao izgubilo ukupno 397.000 ljudi, nezaposlenost u EU sada je 6,6 posto, što je najviše u nekoliko proteklih godina. Najviše otkaza biće u Lufthansi, 22.000, pa u Renaultu, 15.000 te u British Airwaysu 12.000.

Američka agencija Gallup objavila je da je samo u sedmici koja je završila sa 6. junim. u SAD nezaposlenost prijavilo milion i po ljudi, a od početka pandemije u toj velikoj ekonomiji pomoć za nezaposlene potražilo je 44 miliona ljudi. Sada je tamo nezaposleno 13,3 posto radno sposobnog stanovništva. Ali, ista je agencija na tako velikom uzorku provela i istraživanje koje su djelatnosti najteže pogođene.

“Pandemija Covid-19 izazvala je velike ekonmske štete, ali se one nisu osjetile podjednako u svim djelatnostima. Radnici u uslužnim djelatnostima podnijeli su najveći teret otkaza i smanjivanja plata”, rekao je Jonathan Rothwell, Gallupov glavni ekonomist. Dakle, u djelatnostima u koje spadaju zanimanja, poput ugostitelja, zaštitara ili domara posao je izgubilo 34 posto radnika, a plata je smanjena kod njih 43 posto.

U kulturi, zabavi i medijima posao je izgubilo 25 posto, a za čak 48 posto zaposlenih smanjena je plata. U zanatstvu i preduzetništvu posao je izgubilo 18 posto ljudi.

U građevini i rudarstvu posao je izgubilo 18 posto ljudi, dok je kod njih 38 posto smanjena plata. Slijedi djelatnost prodaje, gdje je otpušteno 18 posto, a kod čak 46 posto smanjena je plata. Zatim slijede prevoz, proizvodnja, popravci i održavanje, na devetom mjestu je zdravstvo, što može biti iznenađujuće, a odnosi se na onaj dio američkog zdravstvenog sistema, koji nije bio direktno uključen u borbu protiv pandemije, uredske poslove.

Iako se radi o velikom uzorku s američkog tržišta rada te se preduzete mjere razlikuju od države do države, svejedno je moguće povući čvrste paralele i s drugim tržištima. Jer, primjera radi, zbog pandemije su zatvarana kina i pozorišta, trgovine i shopping centri. A u Gallupu ističu da se mahom radi i o djelatnostima u kojima je snažna zastupljenost starije radne snage, koja time i jako puno trpi. U grupi starijih od 55 godina u SAD je nezaposlenost dostigla i 13,6 posto, a nakon otvaranja pala na 11,8 posto.

(Fena)