U Sjevernoj Makedoniji, zbog izbora, ponovo vanredno stanje

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je u ponedeljak veče vanredno stanje u trajanju od osam dana, kako bi se omogućilo da vanredni parlamentarni izbori budu 15. jula.

U saopštenju se navodi da je Pendarovski odluku da proglasi vanredno stanje koje će trajati do 22. juna, donio na prijedlog  makedonske Vlade, kako bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamnetarnih izbora koje su političke stranke dogovorile za 15. juli, i to uz provođenje mjera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uslovima pandemije, prenosi Beta.

Njegova očekivanja su da prevremeni parlamentarni izbori “budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perspektivu zemlje”.

Po uredbi Vlade od 22. marta, kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. aprila, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana.

Sjeverna Makedonija od početka januara ima tehničku vladu za provođenje izbora, a od raspisivanja izbora, 12. marta, ne funkcioniše ni parlament, jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Vanredno stanje, koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije koronavirusa, prestalo je u nedelju, 14. juna, poslije 88 dana,

(Fena)