Čović i Izetbegović potpisali sporazum, omogućeno održavanje izbora u Mostaru

МОСTАР, 17. ЈУНА /СРНА/ - Споразум о измјенама Изборног закона везано за Град Мостар, односно градског Статута, су у згради Владе Федерације БиХ у Мостару потписали лидери ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић, уз присуство америчког амбасадора Ерика Нелсона, шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера, британског амбасадора Метјуа Филда, шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавелек, чиме је омогућено одржавање избора у граду на Неретви након 12 година.

U zgradi Vlade FBiH Mostaru, danas je potpisan sporazum o izmjenama Izbornog zakona vezano za Grad Mostar, odnosno gradskog Statuta, čime je omogućeno održavanje izbora u gradu na Neretvi nakon 12 godina.

Sporazum su potpisali lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, a razgovorima i potpispivanju prisustvovali su visoki predstavnik Valentin Inzko, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador Matthew Field i šef Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Izbori u Mostaru nisu održani 12 godina, jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih delegata iz parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar. Od tada, dogovora oko izmjena nije bilo, a Centralna izborna komisija BiH nije raspisivala izbore za grad na Neretvi.

Potpisana su dva sporazuma, odnosno dva dokumenta. Jedan je za statut grada Mostara i izbore u Mostaru, a drugi dokument je o Izbornom zakonu na nivou BiH, tj. o zastupanju i legitimnom izboru konstitutivnih naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema tom modelu. iz šest gradskih područja biraju se 22 vijećnika. Iz uslovno rečeno većinskih hrvatskih područja bira se 13 vijećnika, a devet iz područja s bošnjačkom većinom. Preostalih 13 gradskih vijećnika bira se na području Grada kao jedne izborne jedinice, odnosno sa Gradske liste.

Iz 6 gradskih područja bira se 22 gradska vijećnika i to: Gradsko područje Jugozapad 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bi se biralo na području Grada kao jedne izborne jedinice odnosno Gradske liste.

Prema riječima Dragana Čovića. jedan se sporazum odnosi na izbore u Mostaru, a drugim se dvije strane obavezuju na otvaranje pregovor o izmjenama Izbornog zakona, koje se odnose na izbor članova Predsjedništva Bih i popunjavanje Doma naroda. Prvi čovjek HDZ-a BiH je dodao kako su sada osigurani preduslovi da se lokalni izboru u Mostaru održe u isto vrijeme kad i u BiH.

Bakir Izetbegović je naglasio kako je današnjim dogovorom osigurano da niko samostalno ne rukovodi Mostarom.