Đukanović: Opšti izbori u Crnoj Gori krajem avgusta ili početkom septembra

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u utorak, nakon konsultacija sa strankama vladajuće koalicije, kako planira parlamentarne izbore u Crnoj Gori raspisati za kraj avgusta ili početak septembra.

Sve opozicione stranke odbile su ranije Đukanovićev poziv za konsultacije o datumu izbora.

Đukanović je na konferenciji za novinare kazao da se traži optimalan termin i “da su smjernice takve da lokalni i parlamentarni izbori budu održani istog dana”.

Naglasio je da je najvažnije da Crna Gora dobije legitimnu vlast, koja će štititi nacionalne interese, te istakao da ga odbijanje čelnika opozicije da učestvuje u konsultacijama ne iznenađuje.

“Na meni je da pokažem demokratsku spremnost da saslušam lidere stranaka, a na njima je da odluče hoće li to prihvatiti ili ne. Odnos lidera opozicije me ne iznenađuje. Pokazuju nedovoljnu odgovornost prema nacionalnim interesima… namjera opozicije je da ima alibi za očekivani izbori poraz”, rekao je Đukanović.

On je podsjetio da dio opozicije do sada nije priznao rezultate bilo kojih izbora osim onih na kojima su pobijedili, što, kako je rekao, planiraju ponovo učiniti, prenosi Hina.

Đukanovićevom pozivu na konsultacije odazvali su se čelnici Hrvatske građanske inicijative, Liberalne stranke, Bošnjačke stranke, socijaldemokrati ipredstavnici triju stranaka Albanaca u Crnoj Gori.

Đukanović je zadržao predsjedničku funkciju u svojoj Demokratskoj stranki socijalista, kojoj je, kako je rekao, jedini cilj pobijediti na izborima.

Posljednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u oktobru 2016. godine, na kojima je pobijedila koalicija, koju je predvodio Đukanovićev DPS.

a dan izbora, kako je to potvrđeno u sudskom procesu, opozicioni prosrpski Demokratski frontm uz pomoć pripadnika ruske obavještajne službe GRUm pokušao je izvršiti državni udar u Crnoj Gori i zaustaviti prijem te države u NATO, tako što bi zauzeli zgradu crnogorske skupštine iubili tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

U procesu koji je trajao dvije godine svi optuženi – dvojica ruskih državljana, devet državljana Srbije i dužnosnici Demokratskog fronta – proglašeni su krivima, a čitanje presude trajalo je duže od šest sati.

Za organizaciju puča su osuđeni ruski državljanin Eduard Šišmakov na 15 godina i Vladimir Popov na 12 godina zatvora, a lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević su osuđeni na po pet godina zatvora.

(Fena)