Knjiga Melihe Hebibović “Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene” na repertoaru “Konjičkog kulturnog ljeta 2020”

U okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2020.“, Narodni univerzitet Konjic, u saradnji sa Yunus Emre Institutom Mostar i Fondacijom „Lijepa riječ“ Konjic, organizuje u srijedu i kino sali Narodnog univerziteta Koniic, s početkom u 19 sati, promociju knjige „Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene“ autorice Melihe Hebibović.

Pored autorice, o knjizi će govoriti Nezim Halilović Muderris, Esad Bajić, a moderirat će Harisa Ćukle.

U okviru promocije nastupiće Hor „Sejfullah“ Konjic.

O knjizi „Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene“  autorice Melihe Hebibović. osvrt daje recenzent i izdavač ovog izdanje koje je objavljeno u ediciji Fondacije “Lijepa riječ“ Konjic,, pisac  Esad Bajić.

Knjiga “Dedina singerica – ratna sjećanja i uspomene“, Melihe Hebibović podijeljena je u dva dijela.

Prvi dio čine njena sjećanja na rat – od prvih vijesti na televiziji o početku agresije, preko prvog granatiranja Glavatičeva 1992.godine. pa sve do oslobođenja Glavatičeva i povratka u rodni kraj četiri godine kasnije.

Drugi dio knjige naslovljen „Dedina singerica“ predstavlja sažeto sjećanje na rano djetinjstvo, porodicu, ljude i događaje tok vremena, školovanje u Sarajevu, te početke stomatološke prakse.

Žanrovski, ova knjiga pripada memoarskoj prozi sa elementima dnevnika.

Prvi dio knjige koji svjedoči o ratnim događanjima mogu se podvesti pod poetiku svjedočenja, jer je ključna pozicija autorice u ovim zapisima pozicija svjedoka očevica. Dio knjige, koji čine sjećanja na mirnodopski period života, približava ovu prozu poetici kulturnog pamćenja, jer su mnoga mjesta, kao i ljudi i njihov način života koji autorica opisuje, zauvijek nestali.

Ova knjiga je svjedočanstvo o životu autorice, žene izuzetne energije i entuzijazma, o njenoj borbi, o njenim interesovanjima koja se šire izvan oblasti osnovne vokacije i okruženja, ali je ova knjiga i svjedočanstvo o jednom teškom, bremenitom vremenu u kome su se dešavali veliki događaji za naš narod, krupne promjene, od preobražaja društvenog sistema, načina života, sistema vrijednosti… Kao takva ova knjiga ukazuje se pred nama i kao čuvar našeg sjećanja, pamćenja, ali i naše neizvjesne budućnosti.

(NovaSloboda.ba)