Optužnica protiv iranskog državljanina koji se tereti za trgovinu ljudima

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privrednikriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hushang Ebrahimia, državljanina IR Iran, nastanjenog na području Mostara, lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, iskoristio težak položaj migrantice, samohrane majke sa područja Irana sa maloljetnim djetetom starosti 3 godine, koja je boravila u BiH. Optuženi se tereti da je od žrtve uzeo novac u iznosu od 2.000 eura, kako bi navodno osigurao njen transport prema zemljama EU, nakon čega je, iskoristivši njen težak položaj, neznanje jezika i situaciju u kojoj se nalazi, prijetnjama po život i zdravlje žrtve i njenog djeteta, primoravao oštećenu da protiv svoje volje radi različite fizičke i kućanske poslove vezane za održavanje stanova i prostorija, u koje je smještao ilegalne migrante radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U izvršenju krivičnihnih djela, optuženi je otkriven aktivnostima koje su proveli Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i bezbjedonosne agencije, te je lišen slobode i nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je koristeći prijetnju upotrebe sile i drugih oblika prinude, obmanu i dovođenje u položaj bespomoćnosti vrbovao i primio osobu u svrhu iskorištavanja radi služenja te osobe u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište ili čiji nije državljanin, što je suprotnosti sa Protokolom za prevenciju, suzbijanje i kažnjavanje trgovine ljudskim bićima, naročito ženama i djecom iz 2000. godine, te time počinio krivično djelo trgovina ljudima iz 186. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)