Akcija “Transfer”: SIPA na području Kantona Sarajevo uhapsila dva lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine,  proveli operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom  realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e  izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dva lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294., „Prevara“, člana 373. „Falsifikovanje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“. 

U okviru navedenih aktivnosti, jedno lice je privedeno u prostorije SIPA-e i ispitano u  svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama,  dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)