Crnogorci donijeli koronovairus s utakmice u Beogradu

Direktor bolnice u Podgorici izjavio je u četvrtak da se koronavirus u Crnoj Gori ponovo proširio zbog navijača, koji su prošle sedmice bili na utakmici između Crvene zvezde i Partizana u Beogradu.

Šef kliničkog centra Jevto Eraković rekao je da vlast sada treba ispitati koliko je ljudi preko Bosne i Hercegovine otišlo i vratilo se u Crnu Goru iz Srbije i utvrditi njihovo kretanje i kontakte.

“Svako od njih, da je regularno došao u Crnu Goru morao bi biti u karantinu ili samoizolaciji”, rekao je Eraković za javnu televiziju.

Podsjetio je da Crna Gora nije otvorila granicu sa Srbijom zbog visoke stope zaraze toj zemlji i istakao da je prelivanje oboljelih lako i lagano.

Crvena zvezda i Partizan odigrali su 10. juna utakmicu pred 25 hiljada gledalaca, u vrijeme kada se većina evropskih sportskih takmičenja održava bez publike ili uz ograničen broj gledalaca.

U Crnoj Gori je trenutno devetoro oboljelih od covida-19. Nakon što 42 dana uzastopno nije bilježila nove slučajeve, 14. juna registrovala je prvi, dva dana kasnije drugi, a juče još sedam slučajeva.

Ta je država je 1. juna otvorila granice za 130 zemalja u kojima je broj aktivnih slučajeva manji od 25 na 100 hiljada stanovnika, ali ne i sa susjednom Srbijom, što je izazvalo oštre kritike Beograda, prenosi Hina.

Početkom juna, crnogorska vlada proglasila je kraj epidemije nakon što 28 dana zaredom, odnosno dva inkubacijska perioda nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze.

(Fena)