Pretežno oblačno, kiša poslijepodne

Jutros je na sjeveroistoku Bosne i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Drvar, Ivan Sedlo 13, Bugojno 15, Jajce, Prijedor, Sokolac 16, Grude, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenica, Trebinje 17, Doboj, Široki Brijeg, Tuzla 18, Mostar, Stolac 19, Banja Luka, Gradačac, Neum, Zenica 20, Bihać 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, uglavnom u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

U većem dijelu Bosne i Hercegovine preovladavaće ugodnije biometeorološke prilike, u odnosu na proteklih par dana.

Stabilnije vrijeme, uz povremene sunčane intervale i više temperature, povoljno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se djelimično umanjiti.

Još uvijek postoji mogućnost da povremeni pljuskovi mjestimično kvare opštu sliku.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza i odrona kamenja

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje) i kroz tunel Vinac (Jajce-Donji Vakuf). U funkciji su alternativni pravci.

Zbog radova na sanaciji mosta u mjestu Reljevo (Jošanica-Stup), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje, od danas će se svaki dan (osim nedelje) obustavljati saobraćaj u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave, vozila će se preusmjeriti na put Stolac-Berkovići-Krivača-Bileća-Trebinje.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Radovi na sanaciji mostova u toku su: na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama saobraća se usporeno.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog sanacionih , svaki dan, osim nedelje, saobraćaj je obustavljen u vremenu od 08 do 16 sati.

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja: Doboj-Šešlije (dionica Johovac-Rudanka), Prozor-Jablanica, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Prijedor-Kozarac, Gradačac-Ormanica, Grude-Posušje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog radova u Crnoj Gori, zatvoren je granični prelaz Deleuša-Vraćenovići.

Kolovoz većine putnih pravaca u BIH jutros je vlažan, a upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putevima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)