Promovisana knjiga Melihe Hebibović “Dedina singerica, ratna sjećanja i uspomene”

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic i partnera Yunus Emre Instituta Mostar i Fondacije „Lijepa riječ“ Konjic, u okviru „Konjičkog kulturnog ljeta“, sinoć je u kino sali Doma kulture, promovisana knjiga ratnih uspomena i sjećanja Melihe Hebibović.

O knjizi su govorili Nezim Halilović-muderris i Esad Bajić, a moderator je bila Harisa Ćukle. Program je obogaćen ilahijom Hora „Sejfullah“ Konjic i multimedijalnim fragmentima iz knjige koje su priredili Muamer Ćukle i Benjamin Mušinović. Za scenografiju i zvuk su se pobrinuli Dino Džumhur, Muhamed Krnjić i Elmin Sultanić.

Meliha Hebibović je stomatolog, a u ratu, pored profesionalnog poziva, bila je još majka, sestra, kćerka, izbjeglica, član ekipe ratne hirurgije. Kroz ovo autobiografsko djelo, opisano je ratno preživljavanje jedne porodice, koje je stavljeno  u kontekst opšteg, tako da individualno ima opšti značaj.

Priče opisuju prostor Glavatičeva, Bjelimića i Konjica, ratna zbivanja iz ugla Melihe Hebibović. Naslov knjige koja ima 300 stranica, Dedina singerica, asocira na mudrost i tačnost, preciznost.

Knjiga je puna detalja iz ratnog Konjica, kao čuvar sjećanja na taj sudbonosni period grada i naroda, knjiga je zlata vrijedna, jer je jedna od rijetkih na ovom prostoru.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Vehid Šišić