Mladim iz 11 političkih stranaka znanje iz politike prenio premijer HNK-a Nevenko Herceg

U Mostaru je danas boravilo 11 mladih političara, polaznikaa obuke ”Uči, Misli i Djeluj” Instituta za razvoj mladih KULT. U Gradskoj vijećnici Mostara znanja iz politike prenio im je predsjednik Vlade HNK-a dr.sc. Nevenko Herceg.

Samir Mahmić, voditelj obuke pri Institutu KULT rekao je kako je obuka UMiD dio programa Instituta, čiji je cilj predočiti i naučiti mlade ljude da postanu politički lideri / liderice. Inače, grupa UMiD 2020. broji 23 polaznika od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz 11 različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica iz svih krajeva BiH. Prvi modul realizovali su u februaru u Sarajevu, drugi danas u Mostaru, a treći će se u julu održati u Banja Luci.

”Naša ideja kao instituta je da gradimo neku novu generaciju političara koji će svoje djelovanje zasnivati na saradnji, koji će se boriti na poboljšanju položaja mladih. To je upravo jedan od razloga zašto radimo s mladim političarima, jer naš cilj je da osiguramo da BiH postane jedno kvalitetno tlo za razvoj mladih ljudi”, rekao je Mahmić.

Mladim političarima iskustva iz političke prakse danas je prenio premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg.

„Politika je častan i odgovoran zadataa, ako časno i odgovorno pristupite. Međutim, da biste se izgradili kao cjelokupna osoba, nikad nemojte zapostaviti svoju profesiju, odnosno budite aktivni u politici, na korist društvenoj zajednici, ujedno usavršavajte svoju profesiju i time dajte obol u resoru za koji se specijalizirate. Zapamtite, bez obzira na to koju dužnost sutra budete obavljali i na kome političkom nivou, sve je do vas samih i do načina na koji ćete se postaviti. U svakoj ulozi možete dati svoj maksimum i biti pokretačž napretka u svojoj zajednici. Posebno mi je drago što vidio da su mladi političari odgovorni i obrazovani ljudi, koji su se spremni uhvatiti u koštac sa brojnim izazovima društva i čitave BiH “, poručio je predsjednik Herceg.

(NovaSloboda.ba)