Optuženi Adem Kostrjevac izručen pravosuđu BiH iz SAD

Nakon izručenja na teritoriju BiH, policijski pripadnici Granične policije i Sudske policije BiH lišili su slobode Adema Kostrjevca, rođenog 1961. godine u Zvorniku.

Protiv njega je Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven i lociran u saradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice, proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH.

Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH, traga za optuženim, koji se tereti da je tokom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti, što je prouzrokovalo gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći.

Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.

Tužilaštvo BiH, kako se navodi u saopštenju, izražava zahvalnost partnerskim institucijama u SAD, Ministarstvu pravde (DOJ), na saradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su učestvovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.

Tužilaštvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inostranstvu i inzenzivno se prduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)