Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u našoj zemlji sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačnost.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Ivan Sedlo, Livno 12, Bugojno 13, Sarajevo, Zenica 14, Jajce, Sanski Most 15, Široki Brijeg, Tuzla 16, Grude, Mostar 17, Stolac 19, Bihać, Neum 20, Gradačac 21 stepen.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Slabi i rijetki lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na zapadu i istoku Bosne, kao i na sjeveroistoku Hercegovine.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura od 23 do 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije biće boljeg raspoloženja i ugodnije će se osjećati.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Obzirom da će tokom dana biti dosta toplije i uz nešto izraženiji osjet sparine, u odnosu na svježiji jutarnji period, poželjno je prikadno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima u poslijepodnevnim satima.

—–

BIHAMK

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova.

Na ostalim graničnim prelazima, ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno izdvajamo pojedine dionice uz rijeku Spreču.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelima Ormanica na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Zbog radova na sanaciji mosta u mjestu Reljevo, na magistralnom putu Jošanica-Stup, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (preko Ljubine), kao i na ulazu u Jajce, a na tim lokacijama saobraća se usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi na sanaciji mosta na petlji Blatuša kod Zenice, zbog čega je za saobraćaj zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša (Zenica) prema Sarajevu.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Usporeno, jednom trakom, zbog sanacionih radova saobraća se i na magistralnim putevima Livno-Kamensko i Doboj-Šešlije (Rudanka-Johovac), saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)