Večeras u eMTeeM-u “Presuda: Tiha likvidacija”

Na Memorijalnoj sceni 2532, večeras sa početkom u 20 sati, Mostarski teatar mladih publici nudi 85. izvođenje predstave “Presuda: Tiha likvidacija”.

Predstava je autorski prnojekat Seada Đulića, koja je igrana širom Bosne i Hercegovine, te Hrvatske i Srbije. Izvedena je na više festivala, na kojima je i nagrađivana. Radi se o dokumentarnom pripovijedačkom teatru, ali i potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu i nedaćama u borbi za svoje mišljenje.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvedbe na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici, sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

“Ako nemate straha čuti i ono o čemu se mnogi boje i misliti vidimo se večeras”, poručuju iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)