Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

U organizaciji SABNOR-a BiH danas je u Dolini heroja na Tjentištu obilježena 77. godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje tog istorijskog događaja ove godine obavljeno je u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, te je izostalo masovnije okupljanje antifašista iz BiH i regiona.

Na spomen kosturnicu gdje je ukopano više od tri hiljade antifašista, položeno je cvijeće i evocirane uspomene na vrijeme kada su partizanske jedinice uspjele probiti obruč znatno nadmoćnijeg neprijatelja.

Iz Doline heroja upućene su poruke da ideje NOB-a trebaju biti inspiracija za okupljanje svih antifašista, te kako je tradicija antifašizma na ovim prostorima i više nego potrebna.

“Krajnje je vrijeme da se svi građani i narodi BiH i šire udruže u jedan antifašistički front  i okupe oko tri jednostavne stvari, slobode u najširem smislu te riječi, jednakosti na svakom mjestu i ravnopravnosti na svakom mjestu i jedino tako sve razlike koje nam nameću naši protivnici kao glavne teme, otići će u zapećak i imaćemo sretniju budućnost”, kazao je predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić. 

Među rijetkim delegacijama koje su danas stigle na Tjentište je ona iz Hrvatske. Poslanik  u Hrvatskom saboru i predsjednik SDP-a Dalmacije Ranko Ostojić podsjetio je da je u Bici na Sutjesci najviše stradalo Dalmatinaca, te je izrazio ogorčenje zbog činjenice da se u zemljama regiona istorija pokušava promijeniti.

“Od oko 7.500 partizana koji su poginuli ovdje, 3.074 su bila iz Dalmacije i tu smo da odamo počast herojima. Sramota je ovo za sve zemlje i ne govorim samo o Hrvatskoj, koja se srami Sutjeske, srami se svojih poginulih 1943. godine koji su preokrenuli tok rata i oslobodili svoju zemlju. To je sramota i Hrvatske i svake zemlje koja misli da treba, umjesto na stranu onih koji to slave kao pobjedu nad fašizmom, svrstati se među poražene”, kazao je Ostojić.

Tokom neprijateljske ofanzive “Švarc” u maju i junu 1943., višestruko slabije partizanske jedinice suočile su se s oko 120.000 pripadnika nacističke vojske i saradnika okupatora. Više od 7.000 partizana poginulo je tokom proboja iz obruča.

(Fena)