Turistički profesionalci: Važno je okrenuti se domaćim gostima

Druga stručna online konferencija o turizmu u regiji još jednom je okupila vrhunske stručnjake iz  regije i svijeta, kako bi potaknula promišljanja i rasprave o aktualnim turističkim trendovima i novim modelima poslovanja nakon višemjesečnog perioda bez putovanja.

„Bosna i Hercegovina ima preko 50 hiljada ljudi zaposlenih u turističkom sektoru i brojne privredne grane zavise od turizma. Ova sezona otkazana je što se tiče inostranih gostiju, a nadamo se podršci institucija, kako bismo spremno dočekali narednu sezonu“, istakao je Mili Bijavica, predsjednik Grupacije za ugostiteljstvo i turizam, koja djeluje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, i vlasnik turističke agencije Fortuna Tours.

U narednom periodu, treba staviti naglasak na domaće goste, koji će odmor provesti u svojoj zemlji istražujući turističke destinacije, koje tek trebaju otkriti.

„Velika podrška domaćim gostima biće vaučeri, koje je najavilo Federalno ministarstvo turizma“, kazao je Stjepan Primorac, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina i predsjednik Udruženja za turizam pri Privreddnoj komori Federacije BiH.

Institucije su na raspolaganju da pruže infrastrukturnu podršku turističkom sektoru kroz svoje redovne programe, ali i kroz projekte Evropske unije.

„U proteklom periodu, u Zapadnohercegovačkom kantonu je provedeno nekoliko projekata iz oblasti turizma, koji su ostvarili značajan pomak u turističkim ponudama, a u istom smjeru idemo i u narednom periodu,“ istakao je Ivan Jurilj, direktor Ureda Vlade ZHK za evropske integracije

Kriza je pomogla da se o BH turizmu misli na duge staze, ali i da se planira unapređenje i digitalizacija poslovanja, kako bi se spremno dočekala naredna turistička sezona, zaključak je voditeljice panel diskusije Josipe Terzić – Rezić, osnivačice konferencije APRIORI Turizam.

(NovaSloboda.ba)