U Pruscu kod Donjeg Vakufa otvoreni 510. „Dani Ajvatovice“

510.“Dani Ajvatovice“ sinoć su svečano otvoreni u Pruscu kod Donjeg Vakufa, u prisustvu velikog broja predstavnika vjerskog i javnog života, te mještana tog naselja.

Predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, travnički muftija Ahmed ef. Adilović, kazao je, ovom prilikom, kako je moto ovogodišnje „Ajvatovice“ veoma  interesantan i poticajan – „Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi“.

„Ovaj moto nam poručuje da naša lijepa vjera i svjetla tradicija u značajnoj mjeri mogu doprinijeti harmoniji i boljem stanju u društvu i prirodi. Svi smo svjedoci nezavidnog stanja u društvu, narušenih međuljudskih odnosa, pada moralnih vrijednosti, beznađa koje vlada naročito među mlađom populacijom, nezdravog načina života, te zagađenja okoline, vode,  zemlje, vazduha i hrane koju konzumiramo“, naglasio je.

Dodao je kako je „rezultat ovakve situacije i koronavirus koji je postao globalna prijetnja na zemaljskoj kugli, te da je potrebno iznaći efikasne smjernice za ozdravljenje društva u kome živimo,  i prirode čije resurse crpimo“.

Zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju 510. „Dana Ajvatovice, i istakao da će, zbog aktuelne pandemije, oni trajati kraće u odnosu na prethodne godine.

„Odlučili smo da ovogodišnju ‘Ajvatovicu’ organizujemo sa smanjenim brojem programskih sadržaja, učesnika i posjetilaca, poštujući važeće mjere zaštite zbog koronavirusa. Shodno tome, trajaće dvanaest dana, od 19. do 30. juna“, kazao je Adilović.

Planirano je više od četrdeset programskih sadržaja, od kojih po deset kulturnih i edukativnih, sedam vjerskih, isto toliko sportsko-rekreativnih, te četiri sadržaja humanitarnog karaktera, koji će biti izvedeni u osam opština na području Muftijstva Travnik.

Ui me Vlade SBK-a prisutnima se obratio premijer Tahir Lendo, te u svojstvu savjetnika i izaslanika predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine,  Amel Suljović, koji je i zvanično proglasio otvorenima 510. „Dane Ajvatovice“.

„Kada sa ove vremenske distance pogledamo na stoljetne poruke poruke ‘Ajvatovice’ vidjećemo da su one sadržne u devizama svih bošnjačkih prvaka koji su pohodili ovo mjesto, prema kojima Bosna i Hercegovina, treba biti zemlja u kojoj niko neće biti progonjen zbog svoje vjere ili političkog uvjerenja“, poručio je.

Zaključio je da „Ajvatovica nije usamljena u analima bošnjačke duhovnosti, ali je treba izdvojiti,  jer su njene poruke ostale čvrsto utemeljene u našu zajednicu“.

Centralni događaj u obilježavanju ove manifestacije bit će 28. juna, kada će vjernici iz BiH i inostranstva krenuti put Ajvaz-dedine stijene i Ajvatovičke livade, gdje će biti upriličen prigodan vjerski program.

(Fena)