Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo umjerno do pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti bilo je na jugu.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 12, Livno 13, Sanski Most 14, Bihać, Prijedor, Sokolac i Srebrenica 15, Sarajevo 16, Banja Luka, Grude i Tuzla 17, Bijeljina, Doboj, Gradačac, Široki Brijeg i Trebinje 18, Mostar 19, Neum 20 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša se očekuje u Posavini i Krajini. U ostatku dana i dio večeri kiša, pljuskovi i grmljavina u većem dijelu Bosne. U Hercegovini prije podne nešto sunčanije. Poslije podne, umjeren porast oblačnosti na sjeveru i istoku Hercegovine može usloviti lokalne pljuskove.

Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 19 do 25, na jugu do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz relativno povoljne biometeorološke prilike, većina populacije biće boljeg raspoloženja.

Sunčani intervali povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana, obzirom da će biti sparno.

Takođe, preporučljivo je prikaldno se obući.

Poslijepodnevni pljuskovi mjestimično će kvariti ugođaj.

—–

BIHAMK

Magla u dolinama Drine, Neretve, Spreče i Bosne

Na smanjenu vidljivost zbog magle, ovog jutra upozoravamo vozače u dolinama rijeka: Drine, Neretve, Spreče i Bosne.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na putnom pravcu Ljubinje-Trebinje u mjestu Tulje, svaki dan osim nedelje, saobraćaj se zbog radova obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog radova na sanaciji mosta u mjestu Reljevo, na dionici Jošanica-Rajlovac, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu Ormanica na putu Srebrenik-Orašje i u tunelu Vinac na putu Jajce-Donji Vakuf. U funkciji su alternativni pravci.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Radovi na sanaciji mostova u toku su na magistralnim putevima: Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik), Olovo-Semizovac (preko rijeke Ljubine), na ulazu u Jajce, kao i most na petlji Blatuša kod Zenice. Na ovim lokacijama, saobraća se usporeno.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan osim nedelje obustavlja na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad, u mjestu Bjelajce, od 08 do 16 sati.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići od ranije je zatvoren zbog radova.

Na ostalim graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)