Završen virtualni sajam boračkih zadruga u HNK-u

Virtualni sajam boračkih zadruga u Hercegovačko-neretvanskom kantonu završio je juče dodjelom nagrada i priznanja. Ministarstvo za pitanja boraca HNK-a i Referentni centar ˝Bborac zadrugar˝ u dva dana organizovali su sajam na web stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info, uz misao vodilju ˝Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj boračko˝.

Po završetku sajma, nagrađeni su i najbolji među izlagačima. Tako je OPG-u Jadranka Bulum iz Čapljine dodijeljeno priznanje za najzanimljivije video predstavljanje svoje porodične privrede. U video prezentaciji, ova proizvođačica raznog povrća u plasteničkoj proizvodnji navela je da se nadaju kako će u skorije vrijeme nadoknaditi ono što su izgubili tiokom pandemije koronavirusa.

Vinarsko vinogradarska zadruga ˝Vinarija Daorson˝, nastala okupljanjem istinskih ljubitelja vina i vinogradarstva, prema mišljenju organizatora, najzaslužnija je među izlagačima sajma za promociju autohtonih domaćih sorti, za što je i dobila priznanje. Grupa stolačkih penzionisanih vojnika, bivših boaca, bave se proizvodnjom specifičnih sorti za ovo područje – Žilavkom i Blatinom, a vrhunska vina, poput Pinnesa i Kore, takođe, su u opusu njihove proizvodnje.

Priznanje za kolekciju najbolje predstavljenih boračkih proizvoda dodijeljeno je Boračkoj zadruzi ˝Plodovi Hercegovine˝ iz Konjica, čiji se članovi bave uzgojem voća, s naglaskom na sušeno voće, a prerađuju u pekmeze, džemove. Potencijalnim kupcima nude i razne rakije, kompote, likere i čajeve. Zadruga broji osam zadrugara i 18 kooperanata.

Od 1990. godine, u Mostaru djeluje Zemljoradnička zadruga “Radobolja”, koja se bavi otkupom, preradom i plasmanom samoniklog ljekovitog bilja i šumskih proizvoda. Direktor zadruge Suvad Selmanović naglašava kako 90 posto svoje proizvodnje izvoze na inostrana tržišta, pa im je dodijeljeno Priznanje za uspjeh na inostranom tržištu.

Poljoprivrednoj zadruzi “Zora” iz Doljana kod Jablanice pripalo je Priznanje za doprinos očuvanju kulturne baštine. Ova zadruga trenutno radi na obnovi vodenice mjesne zajednice Doljani, koja je stara preko 300 godina.

(NovaSloboda.ba)