“Konjičko kulturno ljeto 2020”: Prva samostalna izložba drvorezbara Jasmina Smajića

U okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2020.“, u Galerijskm prostoru Zavičajnog muzeja u Konjicu večeras će, u 19 sati, biti otvorena prva samostalna samostalna izložba rukotvorina konjičkog drvorezbara Jasmina Smajića

Bitno istaći da je drvorezbarstvo iz Konjica upisano na listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a, što je dodatni razlog da, kako ističu organizatori, učine sve kako bi otvorili institucije kulture za umjetnost „iscrtavanja duše u teksturi drveta“, za sve umjetnike koji Konjic, svojim darom i radom, čine prepoznatljivim na međunarodnoj sceni. 

U okviru repertoara “Konjičkog kulturnog ljeta” biće predrtavljene “Online preporuke Gradske bivlioeteke Naronog univerziteta Konjic”. U odjeljenju za odrasle biće predstavljen roman “Knjiga o Uni”, pisca Faruka Šehića Ovo je možda najljepše napisana knjiga o jednom od najružnijih ,najodvratnijih ratova ikad.” U njoj je povezan bijes, okus besmisla i poraza. U toj ljutnji je Šehić poetski intuitivan,te na temi rata uspijeva zabilježiti ono strašno,i to iznutra, iz uzdrmanog prvog lica”.

“Knjiga o Uni” je svjedočanstvo da je književnost sposobna da pomogne,da ona ima aktivnu terapeutsku funkciju,ali ne samo to.ona je svjedočanstvo da literatura može da dosegne i omogići čitaocu uvid u metafizičku strukturu svijeta,da stvari učini blistavo jasnim. Jednostavno u pitanju je remek djelo

Iz dječijeg odjeljenja biće predstavljena knjigu : Moje drago ja. Galia Ron-Federa. To je prelijepa ispovijest desetogodišnjeg dječaka Koena, koji traga za svojim pravim domom. Njega izdržavaju baka i tetka i koje ga na kraju prepuštaju na usvajanje imućnoj porodici.Dječak će po nagovoru pomajke početi da vodi dnevnik. On se obraća samom sebi. Iz tih zabilješki vidjeće se kako dječak doživljava rastanak sa starom sredinom i sporo uklapanje u novu porodicu koja ga lijepo prihvata. Koenov devnik je slika prave duševne bure, na čijim talasima će se on vješto održavati.

(NovaSloboda.ba)