Oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme s kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan Sedlo 11, Sokolac 12, Bugojno, Sarajevo 14, Jajce, Srebrenica, Tuzla, Zenica 15, Bihać, Gradačac, Livno, Prijedor, Sanski Most, Stolac, Trebinje 16, Banja Luka, Drvar, Široki Brijeg 17, Grude 18, Mostar, Neum 19 stepeni.


Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme s kišom. Oblinije padavine u istočnim, dijelovima centralne i sjeverozapadne Bosne, gdje se očekuje od 40 do 60, lokalno oko/iznad 80 l/m2.

Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 15 do 21, na jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nestabilno vrijeme kod većine populacije uzrokovaće lošije raspoloženje, a tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati.

Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, razdražljivosti, dekoncentracije.

Pri tome će slabije izražen osjet sparine i niže temperature, ipak umanjiti negativne efekte promjenljivog vremena.

Uz manje padavina, opšta slika će biti ljepša u Hercegovini.

—–

BIHAMK

Oprez zbog velike količine vode na kolovozu i odrona

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je, zbog sanacionih radova, izmijenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)