CCI: Nova prilika za Parlament FBiH da formira komisiju odgovornu za reviziju

Nakon što je Parlament FBiH propustio šansu da, nakon više od dvije godine, dobije Komisiju odgovornu za reviziju, predlaganjem preostalih članova komisije na prethodnoj sjednici Kolegija Predstavničkog doma, održanoj 15. juna, u istom mjesecu dobija priliku da propušteno ispravi, navodi se u saopštenju Centra civilnih inicijativa.

Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda Izbor i imenovanja.

Centri civilnih inicijativa (CCI) iskreno očekuju da će se unutar ove tačke naći i imenovanja preostalih članova Komisije odgovorne za reviziju, čime bi se proces formiranja ove komisije završio, a nakon čega bi se stvorili uslovi za parlamentarnu kontrolu trošenja javnog novca.

Trenutno je predložena samo polovina članova Parlamentarne komisije za reviziju iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

Tretirajući ovu situaciju kao neprihvatljivu, CCI je Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta, 25.5.2020.godine, uputio i zvaničnu Inicijativu da se na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatra imenovanje preostalih članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju.

“Nakon prve propuštene prilike, s obzirom na važnu ulogu Komisije odgovorne za reviziju, očekujemo da Federalni parlament iskoristi drugu priliku koja se pojavila u istom mjesecu i konačno privede kraju ovu konačno privede kraju ovu predugu proceduru imenovanja, sada već predugo nedostajuće komisije”, stoji u saopštenju Centra civilnih inicijativa.

(NovaSloboda.ba)