Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni bilo oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom. Nešto manje oblačnosti i bez padavina bilo je u sjeverozapadnim dijelovima.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Srebrenica 100 mm, Han Pijesak 83, Sokolac 34, Čemerno 27, Foča 26, Sarajevo-Bjelave, Tuzla 24, Ivan Sedlo 18, Zenica 16, Bjelašnica 10, Trebinje 4, Bileća, Gacko 3, Bugojno, Jajce, Nevesinje 2, Mrkonjić Grad, Neum 1 mm.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan Sedlo 12, Sokolac 13, Sarajevo 14, Jajce i Tuzla 15, Bugojno, Srebrenica i Zenica 16, Livno, Sanski Most i Trebinje 18, Banja Luka, Bihać, Drvar, Grude i Široki Brijeg 20, Stolac 21, Mostar i Neum 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne smanjenje oblačnosti u Hercegovini i Krajini. U jutarnjim satima i prije podne kiša se očekuje u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne, kao i na jugu Hercegovine. Poslije podne slabe padavine na istoku Bosne.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 16 do 22, na jugu do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Sa odmicanjem dana biometeorološke prilike postepeno će se popravljati, najprije na zapadu, a potom i u ostatku zemlje.

Stabilizacija vremena i porast temperatura vazduha povoljno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti.

Sa noćnim satima, opšta slika dodatno će se poboljšati.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja

Zbog klizišta na magistralnom putu Kladanj-Živinice (Vitalj) obustavljen je saobraćaj.

Obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica (na putu Srebrenik-Orašje). Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika koriste obilaznicu u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“ Podmilačje, večeras od ponoći do 24.06. do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području Srednjobosanskog kantona.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta preko rijeke Tinje, u mjestu Drenik (na putu Srebrenik-Šićki Brod), saobraća se naizmjenično-jednom trakom (postavljeni semafori). Radovi na sanaciji mosta izvode se i preko rijeke Ljubine, na putnom pravcu Olovo-Semizovac. Za vrijeme radova, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Izdvajamo i ostale dionice, gdje je zbog sanacionih radova izmijenjen režim saobraćanja: Jelah-Doboj, Prozor-Jablanica, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Ostrožac-Jablanica i Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)