EU otvara granice 1. jula, zabrana ulaska Amerikancima, Rusima i Brazilcima

Zemlje Evropske unije, koje užurbano oživljavaju svoju ekonomiju i ponovno otvaraju  granice nakon  mjeseci  koronavirusnih ograničenja, spremne su spriječiti Amerikance da uđu na teritoriju EU, jer SAD nisu uspjele kontrolisati  širenje zaraze, navodi se u nacrtu popisa prihvatljivih putnika, u koji je uvid imao New York Times.

Ta lista američke putnike stavlja u kategoriju sa putnicima  iz Rusije i Brazila kao nepoželjne.

Zabrana bi, navodi New York Times, bila  snažan udarac američkom prestižu u svijetu i predsjedniku Donaldu  Trumpa. U SAD ima više od 2,3 miliona potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 120.000 umrlih,  što je  više nego bilo u kojoj drugoj državi u svijetu.

Evropska unija trenutno razmatra dva popisa prihvatljivih posjetilaca na osnovu načina na koji zemlje napreduju u zaustavljanju  pandemije koronavirusa. Obe liste uključuju Kinu, kao i zemlje u razvoju, poput Ugande, Kube i Vijetnama. Oba popisa isključuju SAD i druge zemlje, koje se zbog širenja virusa smatraju previše rizičnim.

Putnici iz SAD i ostatka svijeta  su od sredine marta isključeni iz posjeta Evropskoj uniji, uz nekoliko izuzetaka, uglavnom za repatrijacije ili “primarna putovanja” .

Sada se konačna odluka o ponovnom otvaranju granica očekuje početkom sljedeće sedmice, prije nego što se EU ponovo otvori 1. jula.

(Fena)