“Marš mira 2020” biće održan uz poštivanje epidemioloških mjera

Ovogodišnji “Marš mira“, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, biće održan u skladu sa epidemiološkim mjerama, a u ovom pohodu će prvenstveno učestvovati preživjele žrtve, potvrdio je u izjavi Feni predsjednik pododbora “Marša mira 2020“ Munir Hasanović.

Kaže da su ovogodišnje pripreme za “Marš mira“ najteže do sada zbog epidemije koronavirusa, ali i da će se svi programi obilježavanja 25. godišnjice genocida prilagoditi mjerama koje budu na snazi.

“Na sastanku Organizacionog odbora dogovoreno je da će ‘Marš mira’ i komemoracija biti održani shodno epidemiološkim mjerama koje budu taj dan na snazi. S obzirom na činjenicu da se pogoršava situacija s virusom, ne znamo kako ćemo sve raditi. Bitno je da ćemo obilježiti 25. godišnjicu genocida, bez obzira koliko bude učesnika na maršu i na komemoraciji. Mi ćemo se morati pridržavati epidemioloških mjera i nemamo viziju kako će biti 8. 9. 10. i 11. jula”, navodi Hasanović.

Naglašava da će u “Maršu mira“ prvenstveno učestvovati preživjele žrtve, a učesnici koji odluče samostalno da dođu moraju biti svjesni vlastite odgovornosti.

Sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida planiran je za petak, 26. juna, kada bi trebalo da bude donesen konačan program obilježavanja 25. godišnjice genocida.

(Fena)