CIK BiH traži zaštitu izbornog procesa

Centralna izborna komisija BiH danas je uputila poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu za održavanje hitnog zajedničkog sastanka radi razmjene potrebnih informacija s ciljem zaštite izbornog procesa za Lokalne izbore 2020. godine.

Centralna izborna komisija BiH se već sada suočava sa određenim pojavama vezanim za eventualne zloupotrebe gdje se, između ostalog, pojavljuju slučajevi u kojima se za glasanje putem pošte dostavljaju prijave za osobe koje su preminule.

“Centralna izborna komisija BiH ulaže značajne napore radi spriječavanja zloupotreba vezanih za izborni proces, zbog čega preduzima sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Odredbom  člana 2.1 stav (3) Izbornog zakona BiH, propisano je da su svi organi vlasti na svim nivoima i dužnosnici u Bosni i Hercegovini i diplomatsko-konzularnim predstavništima BiH obavezni  pomagati organima nadležnim za provođenje izbora”, navodi se u saopštenju Centralne izborne komisije BiH.

S tim u vezi, CIK BiH apeluje da sve institucije u okviru svoje nadležnosti preduzmu potrebne aktivnosti u cilju što bolje međusobne saradnje i podrške kako bi svi počinitoci krivičnih djela iz oblasti povreda izbornog prava bili procesuirani u što kraćem roku.

Centralna izborna komisija BiH, takođe, poziva sve učesnike u izbornom procesu da o eventualno uočenim zloupotrebama obavijeste Centralnu izbornu komisiju BiH i nadležne istražne organe.

(Fena)