Inicijativa građana “Jer nas se tiče” dobila priznanje “Most za budućnost”

Grupa frankofonskih ambasadora i šefova misija u BiH u četvrtak je na mostu Kriva ćuprija u Mostaru uručila javno priznanje “Most za budućnost-Le pont pour l’avenir” Građanskoj inicijativi “Jer nas se tiče” s ciljem javnog nagrađivanja pojedinaca ili grupe zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u zemlji.

Ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer kazala je kako je ova nagrada, inače, namijenjena lokalnim udruženjima, organizacijama, pojedincima ili institucijama koje se zajednički zalažu za zajedničko dobro.

“U ovom konkretnom slučaju, Inicijativa ‘Jer nas se tiče’ skreće pažnju na problem regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara i zaista je vrijeme da ih se sluša. Naša nagrada zove se ‘Most za budućnost’ i dajemo je upravo onima koji na neki način grade ove mostove u društvu”, istakla je Rauber Saxer.

Dodala je kako je navedena grupa neformalna grupa ambasadora i šefova misija koji dijele poznavanje francuskog jezika.

“Ne samo da svi govorimo francuski jezik, nego govorimo i istim jezikom u smislu da dijelimo iste vrijednosti, a kroz ovo naše priznanje, takođe, želimo promovisati dijalog, dijalog među građanima, ali i dijalog između građana i nadležnih vlasti”,navela je ambasadorica Švicarske.

Predsjednik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur kazao je kako im ova nagrada znači puno i da im predstavlja dodatni podsticaj u budućnosti.

“Veoma sam sretan, zadovoljan i zahvalan što su ambasadori prepoznali rad naše Inicijative. Nagrada je svakako podsticaj da doprinesemo još više ovoj našoj zajednici i nastavimo borbu za dobrobit svih građana Mostara, a nastavićemo se boriti pravnim sredstvima, odnosno tužbama protiv odgovornih za stanje na Deponiji, te ćemo, osim na Deponiju, koja je glavni problem, nastaviti ukazivati i na druge probleme u gradu Mostaru”, istakao je Hujdur.

Ambasadorica Republike Austrije Ulrike Hartmann kazala je kako civilno društvo u Bosni i Hercegovini postoji, ali nije aktivno kao u nekim drugim zemljama u Europi.

Ovom simboličnom nagradom želi se pokazati kako postoji volja za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini.

(Fena)