„Konjičko kulturno ljeto 2020“: Diorama sela Lukomir, projekcija turskog filma

Od četvrtka, 25. juna, na facebook stranici Zavičajnog muzeja i facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta predstaviće se Diorama sela Lukomira.

Selo Lukomir smješteno je na južnim obroncima planine Bjelašnice, pripada opštini Konjic, a nalazi se na nadmorskoj visini od  1.495 m i najviše je naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini.  

Do njega se može doći iz dva pravca – iz Konjica i Sarajeva. Od Konjica je udaljen oko 30 kilometara, dok je od Sarajeva Lukomir udaljen 45 kilometara.

Bitan je dio istorijskog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog nasljeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. vijeku. U Zavičajnom muzeju Konjic prikazana je diorama sela Lukomira, uz dvije autentične čobanske nošnje iz tog predjela.

Narodni univertitet Konjic, u saradnji sa Kulturnim centrom-Yunus Emre Institutom Mostar, a uz podršku Glavne direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto 2020“, organizovaće projekcije najljepših ostvarenja turske kinematografije.

U kino sali, u četvrtak, 25. juna, u 20sati, biće projekcia filma “Ljeto u Ankari – oproštajno pismo”, autora Kemala Uzuna. Glavnu ulogu u filmu igra popularni turski glumac Gurkan Uygun, gledaocima u BiH, ali i cijelom regionu, najpoznatiji po ulozi “Mematija” iz popularne serije “Dolina vukova”. Pored Gorkana Uygura, uloge su ostvarili i Ipek Tuzcuoglu, Munir Can Cindoruk i Burčin Abdullah.

Film snimljen u Adani i okolnim regijama govori o nizu događaja koji su prethodili smrtnoj kazni Mustafe Pehlivanoglua, prvog idealiste pogubljenog nakon državnog udara 12. septembra 1980. godine.

(NovaSloboda.ba)