Krizni štab HNK-a: Zabranjuju se posjete i izlasci u ustanovama socijalne zatite za smještaj korisnika

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas sastanak, na kome je, s ciljem daljeg praćenja stanja i preduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, donio nove preventivne mjere.

Štab apeluje na strogo pridržavanje Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj: 01-33-3223/20 od 29.05.2020. godine, Naredbe o izmjenama i dopunama Naredbe broj: 01-33-3223-1/20 od 31.05.2020. godine i Naredbe broj: 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine.

Takođe, od jedinica lokalne samouprave traži se provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora svih inspekcija sukladno Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U  ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite sa smještajem korisnika  i u dječjim vrtićima testiraće se svakih 21 dan do daljeg. Testiranje se vrši sukladno propisanoj proceduri nadležne zdravstvene  ustanove. Za provođenje ove mjere odgovorne su ustanove socijalne zaštite, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove.

Nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostavljanje trijažnih/febrilnih punktova, te su o istom obavezni dostaviti izvješštaj Kriznom štabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanske kantona najkasnije do 30.06.2020. godine.

Krizni štab ponovo je pozvao građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite – držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)