MMF: Pandemija će uzrokovati veću štetu od očekivane

Pandemija koronavirusa uzrokuje širu i veću štetu ekonomskoj aktivnosti nego što se prije mislilo, objavio je Međunarodni monetarni fond.

MMF je objavio da će se globalna proizvodnja smanjiti za 4,9 posto, što predstavlja puno više nego smanjenje od tri posto u aprilu.

Oporavak u 2021. godini, takođe, će biti slabiji, s prognozom globalnog rasta od 5,4 posto za godinu dana u odnosu na 5,8 posto na osnovu aprilske prognoze.

Iako su se mnoge ekonomije počele ponovo otvarati, MMF tvrdi da će jedinstvene karakteristike mjera izolacije i fizičke distance negativno uticati i na investicije i na potrošnju.

Napredne ekonomije posebno su teško pogođene. Očekuje se da će se američka proizvodnja smanjiti za osam posto, a ona u eurozoni za 10,2 posto u 2020. godini, što je za više od dva postotna boda lošije od aprilske prognoze, objavio je MMF.

Latinoameričke ekonomije, gdje broj zaraza i dalje raste, zabilježile su veće ekonomske padove, a očekuje se da će se ekonomija Brazila smanjiti za 9,1 posto, Meksika za 10,5 posto i Argentine za 9,9 posto u 2020. godini.

Kina, gdje su se preduzeća počela ponovo otvarati u aprilu i gdje su nove infekcije  minimalne, jedina je od većih ekonomija za koju se očekuje u 2020. godini pozitivan rast, a sad se prognozira rast od jedan posto u poređenju s 1,2 posto prema aprilskoj prognozi.

MMF navodi da će biti potrebno više političkih aktivnosti vlada i centralnih banaka, kako bi se podržala radna mjesta i preduzeća da bi se ograničila dalja šteta i ubrzala faza oporavka.

(Fena)