Podignuta optužnica protiv Thacija i Veseljija za ratne zločine na Kosovu

Tužilaštvo suda za zločine OVK u Haagu optužio je predsjednika Kosova Hachima Thacija, Kadrija Veseljija i druge za zločine protiv čovjječnosti i ratne zločine, saopštio je portparol tog tužilaštva.

Prema optužnici, Thaci i Veselji, koji je donedavno bio predsjednik Skupštine Kosova, odgovorni su za više od 100 ubistavaj čije su žrtve bile “na stotine Albanaca, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti, uključujući njihove političke protivnike”.

Thaci, Veselji i drugi optuženi su za ubistva, nasilni nestanak osoba, progon i mučenje.

Kako je saopštio portparol tužilaštva Christopher Bennet, optužnicu trenutno proučava sudija za prethodni postupak, koji će potom odlučiti da li će je potvrditi.

Glavni tužilac Jack Smith saopštio je da je “smatrao neophodnim da objavi optužnicu zbog ponovljenih pokušaja Thacija i Veseljija da opstruišu i potkopaju rad Tužilaštva”.

“Vjeruje se da su Thaci i Veselji sproveli tajnu kampanju da obore zakon kojim je stvoren sud i na druge načine opstruišu njegov rad u pokušaju da obezbede da se ne suoče s pravdom. Takvim postupanjem, Thaci i Veselji su svoj lični interes stavili ispred žrtava njihovih zločina i vladavine zakona i svih ljudi na Kosovu”, naglašava se u saopštenju tužioca.

Sud je nadležan za “zločine započete ili počinjene na Kosovu” od 1. januara 2008. do 31. decembra 2000. godine.

Thaci je, poslije saopštenja u vezi s podizanjem optužnice za ratne zločine, prekinuo putovanje u Washington, gdje je trebao u subotu da učestvuje na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

(Beta)