Potpisan ugovor o kreditu za Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, potpisao je danas sa šeficom ureda EBRD-a u BiH Manuelom Naessl ugovor o kreditu za Projekat gradskih saobraćajnica Sarajevo.

Ugovor je potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprječavanju virusa Covid -19.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i trezora BiH, svrha projekta je poboljšanje ključne cestovne mreže u sarajevskom kantonui, kroz finansiranje izgradnje i nadogradnje cestovne infrastrukture na dionicama Prve transverzale (dvocijevni tunel Kobilja glava) i Devete transverzale, kako bi se grad Sarajevo povezao s drugim dijelovima kantonai regionalnom cestovnom mrežom. Cilj projekta je i smanjenje sadašnjih gužvi i poboljšanje mobilnosti saobraćaja u regiji.

Iznos kredita je 30 miliona eura, rok otplate kredita 15 godina uključujući 3 godine grace perioda na otplatu glavnice. Završetak projekta očekuje se krajem 2022. godine. 

Ministar Bevanda zahvalio se direktorici Naessl i istakao kako ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima koji doprinose kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine.

V. B.

(NovaSloboda.ba)