Sunčano s temperaturom do 33 stepena

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Nešto više oblaka bilo je u Krajini.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 9 sepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 12, Drvar i Jajce 13, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 14, Livno 15, Zenica 16, Tuzla 17, Grude, Široki Brijeg i Stolac 20, Mostar i Neum 22 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Poslije podne postoji mala vjerovatnost za slabe lokalne pljuskove u centralnoj i istočnoj Bosni.

Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 26 do 33 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Stabilno i sunčano vrijeme ugodno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i djelimično redukovati aktivnosti.

Neophodno je provoditi mjere zaštite od UV zračenja.

Opšta slika će biti nešto lošija na sjeveru zemlje, uglavnom zbog povremeno izraženije naoblake.

—–

BIHAMK

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14. dnevnu samoizolaciju.

Saobraćaj je obustavljen zbog radova u tunelima Ormanica, na magistralnom putu Srebrenik-Orašje i Vinac, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik-Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo-Semizovac (preko Ljubine), kao i na ulazu u Jajce, te na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (u mjestu Tulje), svaki dan osim nedelje, od 08 do 14 sati, obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14. dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz Hrvatsku nema ove obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)