Bešlić s ambasadorima o Uborku i dodjeli nagrade “Most za budućnost”

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić zajedno s glavnom savjetnicom Grada Mostara Radmilom Komadinom i načelnicom Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Amirom Trbonja primio je u četvrtak ambasadroicu Švicarske u BiH Andreu Rauber Saxer, ambasadoricu Austrije u BiH Ulrike Hartmann, ambasadora Francuske u BiH Guillaumea Roussona i šeficu Ureda Vijeća Europe u BiH Bojanu Urumovu.

Nakon sastanka, na konferenciji za novinare ambasadorica Švicarske Saxer izrazila je zadovoljstvo susretom s gradonačelnikom i njegovim saradnicima jer je, kako je istakla, ustanovljena želja da se riješe problemi vezani za deponiju Uborak, uzimajući u obzir vladavinu prava i primjedbe te nastavljajući dijalog sa svim stranama koje su uključene.

Ocijenila je kako su se usaglasili da su spremni podržati sve one koji se zalažu za rješenje problema na svim nivorima, kao i  iznalaženje konkretnih rješenja, saopšteno je iz Gradske uprave Mostar.

Gradonačelnik Bešlić, koji je tražio sastanak s ambasadorima, kazao je kako ih je upoznao s gradnjom pojedinih velikih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za grad, a među kojima je i deponija Uborak-Buđevci, te pročistači otpadnih voda.

Ambasadorima je, kako je rekao, izrazio svoje nezadovoljstvo i iznio argumente povodom dodjele simbolične nagrade “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir”, koja je uručena Udruženju građana “Jer nas se tiče”.

Inače, spomenuto priznanje ima za cilj “javno nagraditi pojedince ili grupe zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u zemlji”.

“Mi kao Grad podržavamo dijalog, rad nevladinih organizacija, ali, nažalost, dodjelu nagrade ”Most za budućnost’, ja je nikako ne bih mogao tako nazvati. Znate da Inicijativa nije uradila dijalog nego blokadu. Mi smo pokušali dijalogom riješiti to pitanje i do presude suda nismo uspjeli u tom dijalogu”, pojasnio je Bešlić, poručivši kako Grad želi raditi s Inicijativom, ali uz puno uvažavanje zakona, procedura i dijalog, a nikako uz govor mržnje i upotrebu sile, stoji u saopštenju.

Grupa frankofonih ambasadora i šefova misija u BiH u četvrtak je u Mostaru uručila javno priznanje “Most za budućnost-Le pont pour l’avenir” Građanskoj inicijativi “Jer nas se tiče”. Tom prilikom je istaknuto kako Inicijativa ‘Jer nas se tiče’ skreće pažnju na problem regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara, te da se nagrada ‘Most za budućnost’  daje upravo onima koji na neki način grade mostove u društvu.

(Fena)