Đikić: Štab se nije pripremio za izljev virusa, virus nije oslabio

Direktor Instituta za biohemiju u Frankfurtu Ivan Đikić rekao je u petak da se Nacionalni štab civilne zaštite nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji, te ocijenio da je hrvatskom ministru zdravstva Viliju Berošu teško biti i stručnjak i političar.

“Očigledno je da smo ulovljeni u iznenađenju, Štab se nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji”, rekao je Đikić u razgovoru za N1.

“Virus je i dalje bio prisutan u Hrvatskoj, ali smo ga ignorisali jer nismo vidjeli dovoljno simptomatsko oboljelih ljudi, a druga stvar je da smo otvorili granice dosta agresivno i pozivali sve turiste da dođu”, dodao je.

Situaciju na teniskom turniru u Zadru ocijenio je neodgovornom. Pozvao je sve koji su bili na turniru da se testiraju, istakavši da bi broj testiranja u Zadru trebao biti značajno veći, prenosi Hina.

Vezano za polemike oko definicije bliskog kontakta i treba li premijer Andrej Plenković ići u samoizolaciju nakon kontakta sa zaraženim teniserom Novakom Đokovićem, Đikić je rekao da se previše diskutuje o lingvističkim temama i da, ako Štab nekome kaže da ne treba ići u samoizolaciju, da je to njihova odgovornost.

Ipak, tvrdi, opasnost postoji, te su mnogi naučnici iljekari rekli da bi oni sami otišli u samoizolaciju.

“U ovom slučaju, puno je veće pitanje premijeru kakva je njegova odgovornost i kakva je njegova poruka prema javnosti, a ne toliko mora li ili ne mora biti u izolaciji. Apelovao bih na diskusiju o tome šta političari poručuju svim ponašanjem građanima, a manje o tome šta je u pravilima napisala Svjetska zdravstvena organizacija”, mišljenja je Đikić.

Vezano za vjerodostojnost čelnih ljudi Štaba, koji su, istovremeno, i vodeći kandidati HDZ-a na izborima, istakao je da te osobe koje su stručnjaci, sada imaju podijeljenu ulogu.

“Vrlo je teško kolegi Berošu da u isto vrijeme bude političar i koristi političke spinove i one informacije iz struke koje su za njegovu političku karijeru u tom trenutku važne. Bilo bi zdravije i pametnije da je umjesto njega i ministra Božinovića, unutar Štaba neko drugi ko se može fokusirati prvenstveno na struku”, poručio je Đikić.

Istakao je da Beroševa izjava da je virus možda oslabio nema znanstvenih dokaza, te da tu dolazi do konfuzije gdje Štab nešto koristi za javnost, a naučni podaci govore nešto drugo. Iako nema dokaza da je virus oslabio, postoje pokazatelji o drugačijim simptomima zbog drugačijih okolnosti širenja virusa.

Kada bi dopustili to slobodno širenje virusa, kada bi virus ušao u staračke domove i zarazio ljude starije od 80 godina, smrtnost će opet doći preko 10 posto u toj populaciji, upozorio je Đikić te apelovao na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera.

(Fena)