Na SC Kantarevac održan “Mali Most Kup 2020” u malom fudbalu za djecu

Fondacija za razvoj i unapređenje sportskih rekreativnih aktivnosti „Mali Most“ – Sportska akademija, koja djeluje u Mostaru, u godini mini jubileja (5 godina rada sa djecom), u teškim vremenima uzrokovanim virusom Covid 19, poštujući sve epidemiološke mjere organizovala je turnir u mini fudbalu pod nazivom “Mali Most Kup 2020”.

Ovo je bila prilika organizovati sportsku aktivnost za djecu, vratiti ih sportu,  dati im novu nadu, ali i naučiti ih kako se ponašati i igrati poštujući mjere opreza.

Bila je to i prilika da se predstavi nagrada dodijeljenu od strane UEFA Fondacije za djecu koja je dodjeljena za proteklu godinu. Vizija UEFA Fondacije za djecu i Fondacije “Mali Most” se preklapaju. Cilj je omogućiti djeci sportsku aktivnost i učiti ih o sportu, ali i fer playu, jednakosti i različitosti, poštivanju  i uvažavanju, te njihovom mogućem utjecaju i doprinosu zajednici. Sve aktivnosti u Fondaciji “Mali Most” potpune su besplatne za njihove članove, što uključuje treninge, utakmice, putovanja i opremu. Takođe, Fondacija pomaže i druge sportske manifestacije u Mostaru, kroz ustupanje terena ili kroz direktnu organizaciju. Stoga je nagrada od strane UEFE podstrek za dalji rad, ali i potvrda dosadašnjeg rada.

Poštujući  preporuke u vezi epidemioloških mjera, turnir je održan u više takmičarskih dana kako bi smanjili veći broj učesnika na jednom mjestu u isto vrijeme. Ovim putem iskazujemo zahvalnost svim ekipama koje su uzele učešće na turniru, ali iste zaslužuju sve pohvale za poštivanje svih propisanih mjera predostrožnosti.

Turnir je odigran na SC Kantarevac u tri uzrasne kategorije, i to 2011, 2009 i 2007 godišta. 

Učešće/kotizacija na turniru bilo je besplatno.

Pobjednici po uzrastima:

2011. godište

1. mjesto NK Sport talent (Mostar)

2. mjesto MNK Pionir (Jablanica)

3. mjesto ŠN AS Međugorje

Najbolji igrač: Hamza Klepo (MNK Pionir)

Najbolji golman: Luka Kordić (NK Sport Talent)

Najbolji strijelac: Petar Prusina (ŠN AS Međugorje)

2009 godište

1. mjesto NK Sport talent (Mostar)

2. mjesto UŠS Fortuna (Mostar)

3. mjesto NK Cim (Mostar)

Najbolji igrač: Hamed Marić (UŠS Fortuna)

Najbolji golman: Arman Alikadić (NK Sport talent)

Najbolji strijelac: Luka Drinovac (NK Sport talent)

2007 godišta

1. mjesto FK Velež (Mostar)

2. mjesto NK GOŠK (Gabela)

3. mjesto ŠN AS Međugorje

Najbolji igrač: Nirmel Škaljić (FK Velež)

Najbolji golman: Tikveša Tarik (FK Velež)

Najbolji strijelac: Pavel Paradžik (ŠN AS Međugorje)

UEFA Fondacija za djecu osnovana je na inicijativu bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija, odražavajući želju UEFA-e da igra aktivniju ulogu u društvu.

Godinama upravljačko tijelo evropskog nogometa podržava inicijative i programe, koji pomažu djeci u teškim okolnostima, radeći s brojnim različitim partnerima na razvoju projekata širom Europe i šire.

U želji da pojača svoje aktivnosti i ciljano ih usmjeri, UEFA je odlučila osnovati nezavisnu Fondaciju koja koristi sport za podršku humanitarnim projektima povezanim s dječjim pravima u područjima kao što su zdravstvo, obrazovanje i integracija. Na 38. redovnom Kongresu UEFA-e u Astani, 26.3. 2014. godine, Michel Platini naglasio je želju UEFA-e omogućiti većem broju ljudi da iskoriste fudbalsku ulogu u društvu.

Uz podrškuIzvršnog odbora UEFA-e i odobrenje udruženje članova UEFA-e na tom Kongresu, izjavio je: „Ova Fondacija će nam pomoći, pomoći ćemo vam  sačuvati čari nogometa i dati nadu toj djeci kojoj je to najpotrebnije. Ovo je sjajan projekat – uistinu sjajan projekt – i uzrok koji mi je posebno pri srcu“.

Fondacija ima za cilj pomoći djeci i zaštititi njihova prava. Sport, a posebno fudbal, mogu pružiti podršku u području zdravlja i obrazovanja djece, kao i promovisati pristup sportskim aktivnostima, olakšavajući lični razvoj djece i podstičući integraciju manjina.

(NovaSloboda.ba)