Predložen pritvor za pripadnika GP BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Raje Kikića, rođenog 1963. godine u Breziku, Brčko, zaposlen kao policijski službenik Granične policije BiH.

Optuženi se tereti da je 16.3.2020. godine, radeći na graničnom prelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite s ciljem spriječavanja širenja pandemije Covid 19, zbog sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sa područja Brčkog, dolazile su iz Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Aktivnostima nadležnih organa, na sprječavanju širenja pandemije, navedene osobe su pronađene i smještene u obaveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio mito, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. KZ BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)