Lijepa Krista

Ili, Drive-in-Trecker kino, po uzoru na širom svijeta ponovo otvorena drive in kina.

Na livadi u blizini mjesta Hude u Donjoj Saksoniji, u Njemačkoj, farmeri sjede na svojim traktorima u kinu na otvorenom i gledaju dokumentarni film o jednoj kravi iz njihovog kraja.

Naslov filma je “Lijepa Krista”.

Šta se krije iza ovog naslova?

Ona je kraljica ljepote, a sa svojim velikim tamnim očima i punim oblinama najljepša je svoje vrste.

Krista je najuspješnija od svih njemačkih mliječnih krava i s ponosom je još jednom ponijela titulu “Miss Holstein of Germany”. Dokumentarni film “Lijepa Krista” autora Antje Schneider i Carsten Waldbauer prikazuje priču o četveronožnoj kraljici ljepote i njenim uzgajivačima, bračnom paru Seeger.

“Ova krava ima sve što nam treba od jedne moderne mliječne krave. Dobru osnovu, dobru građu, ona je krava visokih performansi. “

Tako je sudija obrazložio odluku žirija, kada je Kristu prvi put imenovao “Miss Holstein of Germany”. Njen uzgajivač Jörg Seeger i njegova supruga Janine nadaju se da će im njena titula za ljepotu donijeti i ekonomski uspjeh. Zahtjevi za njene jajne ćelije i embrione se redaju.

Ali, kod Kriste prvo  moraju biti prevaziđeni neki mali nedostaci. Kamera je prati na takmičenjima, kod veterinara ili pri rođenju dugoočekivanog prvog teleta.

U svom dokumentarnom debiju, Antje Schneider i Carsten približavaju se njihovoj temi na jedan dostojan, ali i šaljiv način. Oni pokazuju borbu za opstanak sjevernonjemačkih poljoprivrednika i tehnološko savršenstvo modernih krava visokih performansi u globalnoj industriji uzgoja.

Film je prikazan i na njemačkoj ZDF televiziji.

(spiegel)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)